A causa del COVID-19, aquest any no s’ha pogut realitzar el 17è congrés però ja s’ha presentat la nova data i lloc d’aquest.

L’any vinent, durant els dies 13, 14, 15 i 16 de maig del 2021 es celebrarà el 18è congrés d’Arxivística i Gestió Documental al municipi de Sant Cugat del Vallès.

Les dades i documents s’han convertit en un dels recursos més preuats en les grans empreses i governs de tot el món degut a la quarta revolució industrial: Intel·ligència Artificial, Big Data, etc. Des del comitè organitzador d’aquest congrés volen reivindicar la funció social dels serveis d’arxiu i gestió documental com a generadors de confiança ciutadana.

Proposen no pensar en els arxius com a serveis a clients sinó com a comunitats d’arxiu a dos nivells:

  • Comunitats de pràctica: Grups de professionals (enginyers, arxivers, periodistes de dades, humanitats digitals…) en la utilització de tecnologies semàntiques, Machine learning o dataviz per a tractar i explotar dades massives.
  • Comunitat cívica: Els arxius s’han d’obrir a tothom seguint models i projectes arxivístics que s’han dut a terme mitjançant la gestió documental participativa.

La temàtica del 18è congrés no s’ha definit del tot encara però el comitè organitzador i el comitè científic ja estan constituïts. El Congrés compta amb un ampli suport institucional encapçalat per la ciutat de Sant Cugat del Vallès, Generalitat de Catalunya, Arxiu Nacional de Catalunya, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i l’Escola d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya.

Tal i com s’ha fet en els darrers congressos, en el programa acadèmic del Congrés hi haurà el complement d’un programa social i ciutadà que allargarà la presència de l’arxivística catalana tot el cap de setmana amb la II edició del Carrer dels Arxius, que es va inaugurar en l’edició anterior al Congrés a Sant Feliu de Guíxols.