Durant el confinament, les empreses que treballen al sector públic han hagut de reinventar-se per fer una bona gestió de la digitalització documental, ja que és l’únic medi per atendre als ciutadans.

La iniciativa de l’Administració Electrònica es va començar amb la Llei 11/2007, la qual encarregava establir els dispositius necessaris per facilitar l’accés dels ciutadans als Serveis Públics.

No va ser fins als 2015 que es va donar un nou impuls a la digitalització documental i electrònica, on la Direcció de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions van elaborar un pla de transformació per un període de cinc anys fins al 2020.

Avui en dia, ens preguntem si el pla de la digitalització en les administracions del sector públic ha funcionat, ja que les organitzacions administratives s’han vist obligades a fer-ne ús de les eines informàtiques per continuar treballant i atenent als ciutadans.

En aquests dies que la gent ha estat confinada a casa, s’ha notat un cert desconcert entre els ciutadans a l’hora de sol·licitar o enviar documentació digitalitzada a través d’Internet, a causa de la falta de coneixements en l’àmbit de l’administració.

Doncs bé, Espanya compta amb uns grans recursos de serveis públics digitals, però, d’altra banda, les estadístiques reflecteixen un baix nivell en habilitats digitals dels ciutadans. Això es tradueix en el fet que, arran de la crisi de la Covid-19, les administracions s’han posat a prova, han tingut una capacitat molt bona de reacció i han tirat endavant amb tota la demanda de serveis que han sol·licitat els habitants.

Si analitzem la web del Ministeri d’Economia i Transformació Digital, i el de la Seguretat Social, podem afirmar tranquil·lament que les administracions funcionaran correctament durant el que queda de confinament.

Com a conclusió podem treure que la transformació i digitalització documental són de gran ajuda en els temps que recorrem, però encara queda camí per fer i coses a millorar.