L’arxiu municipal de Barcelona recentment ha actualitzat, i/o segueix actualitzant, el seu software documental per a oferir una cerca i obtenció més ràpida dels seus documents.

Segons el servei de roda de premsa de l’ajuntament, l’actualització del software documental involucra novetats a nivell tecnològic que milloren els resultats de la cerca i rendiment, obtenint els resultats de més de 400.000 registres en un temps breu.

L’objectiu d’aquest canvi és donar a conèixer el patrimoni documental que disposa l’arxiu de la ciutat de Barcelona, donant la possibilitat a tothom d’obtenir i descobrir arxius sobre Barcelona, com: manuscrits, expedients, plànols, fotografies, cartells, dibuixos, documents familiars etc. També busquen fomentar més la digitalització documental mitjançant aquesta actualització, incrementant la informació disponible per a tothom i incrementant la vida dels documents.

També permet aprofundir més en la cerca dels documents que han estat tractats o digitalitzats, buscant frases i paraules relacionades amb els documents, el tipus de document, si el document ha estat digitalitzat, per codi de classificació, per tipus d’arxiu i fons, dates, autors, i descriptors.

Aquest catàleg inclou documentació que va des del segle XI fins al segle XXI, amb 119.000 documents digitalitzats. Alguns exemples són: El llibre Verd de Barcelona (s. XIV i XVII), Llibres d’Actes del Consell Plenari, documentació dels antics municipis agregats, fons del parc d’atraccions del Tibidabo,, col·leccions de mapes (AHCB) i documents gràfics, etc.

Els desenvolupadors darrere del software documental, que és MediaSearch 2.2, busquen convertir l’Arxiu Municipal de Barcelona en un referent de la consulta online de documents digitalitzats i d’informació textual que encara no ha sigut passada al nou medi d’emmagatzematge.

Aquest projecte té inicis a l’any 2015 amb les primeres versions, i s’ha anat desenvolupant per a millorar la protecció i rendiment de l’arxiu online, que està disponible per a tothom.

Per a poder llegir el comunicat oficial de l’ajuntament podeu fer clic al següent enllaç.